top of page
2021_10_25_15_52_29_americki_piloti_684webp_684_92_6176b6cd954c6.jpg

AMERIČKI PILOTI U HRVATSKOJ 1941-1945

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT

43 min   |   Language : English   | Subtitle: Hrvatski                      Redatelj: Nikola Knez

Producent :  Damir O. Radoš, Nikola Knez

Scenarij :  Dorothy S. McClellan

Film Genre: Dokumentarni,  Povijest, Nezavisna Država Hrvatska

 

AMERIČKI PILOTI U HRVATSKOJ 1941-1945
Play Video

Tijekom Drugog svjetskog rata, Nezavisna Država Hrvatska našla se pod utjecajem stranih sila. U uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog ozemlja, postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad Hrvatskog teritorija i koje su zarobili pripadnici oružanih snaga NDH. 

Preko osobnih iskaza nekoliko ratnih zarobljenika, kao i onih mladog američkog svećenika kojega su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, ovaj film svjedoći događaje iz prve ruke i daje nam uvid u pravo stanje povijesnih fakta koje nas nadahnjuju. Naš se film oslanja na istraživanje Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, novinara, američkog marinca, branitelja istine, edukatora i pravog američkog prijatelja hrvatskog naroda. Američki piloti su preživjeli, ne slučajno, već zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh Nezavisne Države Hrvatske kao i vjerski vođe te i sami građani u Hrvatskoj.  

Iako su se svi američki piloti na kraju rata sigurno vratili kućama, to nije bio slučaj sa hrvatskim narodom. Mnoge od njih ubili su Titovi partizani iza i nakon drugog svjetskog rata. Hrvatski zrakoplovni zapovjednik Dubai, koji je pokušao pregovarati s partizanima o premještanju američkih pilota u sigurnu zonu, ustrijeljen je na licu mjesta od strane partizana.  Neka svi oni Hrvatski časnici, politički poglavari kao i Hrvatski građani  koji su američkim pilotima pružili sigurno utočište u tim teškim vremenima, zauvijek ostanu upamćeni po hrabrosti, ljubaznosti i humanosti.

bottom of page